Capital: Ţinta lui Ponta la preluarea guvernului: 1 milion de locuri de muncă noi. La jumătatea mandatului, rezultatul este de aproape zece ori mai mic

06-victor-ponta-agerpres-26

Acest articol a fost publicat initial pe Capital.ro, in data de 27.08.2014

România are 4,43 milioane de salariaţi, la fel ca în urmă cu un deceniu. Desfiinţarea dramatică a sute de mii de posturi în timpul crizei a fost recuperată într-o foarte mică măsură. Deşi premierul Victor Ponta şi-a propus să creeze un milion de locuri de muncă noi, în cei doi ani ai mandatului său au apărut în plus doar 120 mii de salariaţi.

În iunie 2014, efectivul salariaţilor era de 4,43 milioane de persoane, potrivit Ministerului Muncii. În urmă cu exact doi ani, tot în iunie, când premierul Ponta a preluat guvernarea erau 4,31 milioane de angajaţi. Chiar luând în considerare faptul că ţinta de un milion de noi locuri de muncă a fost asumată pentru patru ani, rezultatele de la jumătatea mandatului nu dau şanse ca intenţia să se transpună în realitate.

Numărul de salariaţi din economie este acum la acelaşi nivel ca în 2003. Revenirea după criza din 2009 şi 2010 a fost foarte lentă, începând din 2011.

După anii de vârf pentru economie, 2007 şi 2008, când România ajunsese la 4,7 milioane de salariaţi şi chiar la 4,82 milioane în iunie 2008 – când a fost atins maximul – a avut loc o prăbuşire din a doua jumătate a anului 2009. În ianuarie 2011 era contabilizat cel mai mic efectiv de salariaţi: 4,09 milioane de persoane. Astfel, în nici doi ani de criză, România a pierdut circa 700 de mii de job-uri şi a recuperat foarte puţin. Datele complete privind evoluţia numărului de salariaţi (milioane), potrivit datelor statistice ale Ministerului Muncii, pot fi văzute în următorul tabel:

efectivul-salariatilor-economie-1

În proiectul Viziunea economică a USL, postat pe pagina personală a premierului, se arată că “Programul economic al USL stabileşte o serie de obiective centrate în zona pieţei muncii, printre care crearea unui milion de locuri de muncă, reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS pentru angajatori, creşterea salariului minim pe economie la 800 de lei pe lună. USL îşi propune, ca obiective de creştere, PIB şi buget mari, exporturi, investiţii productive, consum, ritm mediu de creştere de 4% anual, în timp ce dezvoltarea ar urma să fie asigurată de agricultură şi energie, sisteme publice, competitivitate, inovaţie-cercetare, creşterea nivelui de trai. În plus, Uniunea vrea mai multe locuri de muncă, dar şi creşterea ocupării, număr de angajaţi cel puţin egal cu numărul de pensionari, asigurarea a 1 milion de noi locuri de muncă. Statul nu creează direct locuri de muncă, ci asigură, prin mixul de politici economice aplicate, mediul necesar creşterii ocupării în economie”. În iunie, Ministerul Muncii raporta 5,19 milioane de pensionari de asigurări sociale de stat şi agricultori.

“Problema care nu a fost rezolvată şi pe care Guvernul României trebuie să o rezolve este a recuperării locurilor de muncă pierdute din 2009 încoace. Peste 530.000 de locuri de muncă au fost pierdute în perioada 2009-2012. Am recuperat foarte puţin dintre acestea, doar 140.000 de locuri de muncă. Important este ca prin toate programele de stimulare a angajării, dar mai ales printr-o politică de reducere a fiscalităţii în domeniul muncii, să revenim rapid la numărul de persoane cu contract de muncă pe care l-am avut înainte de perioada 2009-2012 şi să ajungem în termen mediu la acel obiectiv fundamental al României, şi anume, de a avea mai multe persoane salariate decât numărul de pensionari”, declara Victor Ponta în urmă cu o lună, într-o conferinţă de presă.

 

Acest articol a fost publicat initial pe Capital.ro, in data de 27.08.2014

Dreapta.info Despre Dreapta.info
Dreapta.info este un site care isi propune sa aduca laolalta toate stirile relevante despre Dreapta romaneasca. Intentia noastra este sa respectam sursele de informatii fara a le aduce vreun prejudiciu, sa informam corect publicul interesat si activ in ceea ce priveste Dreapta politica si sa oferim o sursa de informatii care sa nu distorsioneze adevarul printr-o interpretare partinica.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>